”Den första feministiska strejken”

Runtom i världen firas idag den internationella kvinnodagen. I Spanien har detta genererat i den första feministiska strejken sedan uppkomsten av den internationella kvinnodagen 1910.

Under den internationella kvinnodagen rapporteras det om att de spanska kvinnorna, för första gången i landets historia, anordnar en feministisk strejk. Kvinnorna som medverkar i paraden är både arbetare men också arbetslösa. Målet med strejken är ett belysa sexuell diskriminering, det ”inhemska” våldet (det vill säga våld i nära relationer) men också landets löneskillnader emellan kvinnor och män.

Strejken som nu sammanfaller med den interantionella kvinnodagen, stöds av flera högt uppsatta polikter i Spanien. Bland annat borgmästarna Manuela Carmena och Ada Colau.

Sammanordningen av strejken har gjorts av en så kallad ”paraply grupp” och målet med strejken är helt enkelt att belysa både de sociala men också ekonomiska skillanderna emellan kvinnor och män och att en gång för alla, få slut på vad spanjorerna kallar ”machista” kulturen, det vill säga, mansdominerade kulturen.

” Idag kräver vi ett samhälle utan sexuella förtryck, exploatering och våld,” står skrivet i det manifest som skickats ut till kvinnorna inför strejken.”

”Vi kräver även ett uppror emot den patriarkala och kapitalistiska alliansen, den allians som vill att vi ska underordna oss samt lyda och att vara tysta. Vi accepterar inte dessa arbetsvilkor,  att män ska få mer pengar än kvinnor, även då det handlar om samma arbete. Här är anledningen till varför vi kräver en arbetsstrejk.”

Madrids stadsfullmäktige kommer i och med den internationella kvinnodagen att tända sitt kontor med lila belysning, just för att visa sitt engagemang för denna speciella dag, i kampen för kvinnors rättigheter och jämlikheter. Stadsfullmäktige Carmen har även tweetat kring den kommande dagen ”Den 8:e mars kommer min agenda, vara en kvinnas agenda. En feminististisk strejk har mitt fulla stöd.”

Ada Colau, som sedan 2015 varit borgmästare för Barcelona meddelade även hon att ett deltagande i strejken var på hennes agenda.  ”För att visa att utan kvinnor, så stoppas världen.”

Colau sa även: ”Som människor inom den offentliga sektorn, har vi en skyldighet att agera, för dem som inte kan gå ut i strejk. Det här landet av kvinnor och av feminism; har höjt sina röster och vi kommer inte att sluta. Inget mer våld, ingen mer diskriminering och inga fler löneskillnader.”

2017 mördades 49 kvinnor av deras partner, eller ex-partner, i jämförelse med 2016 då 44 kvinnor mördades. Regeringens statistik visar också att rapporter om våld ökar. 2015 rapporterades det om 129 193 fall, 2016 rapporterades det om 142 893 fall.  Den årliga rapporteringen från förra året är för nuvarande ännu inte tillgänglig, men till och med  september 2017 hade totalt 125 769 fall rapporterats gällande våld.

Gällande löneskillnaderna har en europeisk kommision raporterat att löneskillnaderna emellan män och kvinnor i Spanien fallit från 18,1% 2007 till 14,9% 2015, medans det nyligen har rapporterats från en spansk studie att kvinnors lön var 12,7% lägre än deras manliga kollegor.

Strejken är också avsedd för att visa hur mycket mer hushålls och vårdarbete kvinnor gör dagligen runtom i Spanien, i jämförelse med män. Strejken vill därför få kvinnor att överlåta uppgifter till männen.

”Vi synliggör det arbetet som ingen vill erkänna, oavsett om det är hemma eller på ett dåligt betalt arbete”, säger arrangörerna. ” Vi kräver att detta arbete ska erkännas som en förstklassig social förmån och vi kräver att dessa uppgifter omfördelas.”

En undersökning som i veckan gjordes av  ”El Pais” visade att 82% av spanjorerna tyckte att det fanns bra motiv för torsdagens-strejk.

På måndagen ska den spanska biskopen San Sebastián José Ignacio Munilla ha sagt att kristendomen motsatte sig ”radikal feminism” eftersom den gjort kvinnor till offer. ”Feminism som antagit en könsbaserad ideologi, har på något sätt begått en slags ’hara-kiri’” ska biskopen ha sagt.

KÄLLA – The Guardian: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/08/spanish-women-give-up-work-for-a-day-in-first-feminist-strike

FOTO: (AP Photo/Francisco Seco)

Livya Nordberg
Krönikör & skribent på Tallbergs Förlag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *