En konspiratorisk konstnär

Det kallades tydligen för depression. Det var ett tillstånd som främst dominerades av  likgiltighet och mental trötthet. Depression var alltså ett mänskligt tillstånd, någonting som vissa av oss, sorgligt nog, var mer mottagliga för än andra. För att göra det hela mer koncist och precist så kan man förklara det hela på följande sätt; Melankoliska töcken, sinnesförvirring, nedstämdhet, identitetskris samt mental ödelägelse.

Jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Handlar det om mig som person eller handlar det om samhället?

Var det mig det var fel på eller hur kommer det sig att just jag utvecklats till denna sårbara individ?

Emellertid såg jag min depressivitet som en pulserande ådra. Antingen så blev individen, i detta fallet jag, utslagen, konspiratorisk och avstängd eller så blev jag estetisk och konstnärlig. Vilket läge jag hamnade i, alltså av att bli till en ”konspiratör” eller om jag nu blev en konstnär berodde mycket på kontexten. Vissa perioder fick jag inte fram ett dyft, andra perioder i livet blev min melankoli så stark att jag inte längre orkade med att vara ”funtkionshindrad” och fastklistrad vid sängens solkiga madrass, att jag ”en gång för alla” tog tag i min inspiration och lät den flöda ur mig, likt den sagolika bäcken jag ibland såg på vårkanten bland de dominerande vitsipporna.

Det hjälper inte att ligga i sängen och vara martyr, att vara offer är troligtvis det sämsta du kan göra när humöret tryter, men tragiskt nog är just denna aktivitet, den enda ett ”skadat” psyke klarar av just då.

Jag intalar mig att mina svängingar är under kontroll och att jag vid en ålder av snart 22, ska veta huruvida dessa snabba humörvändingar påverkar mig, men där tar jag oftast fel. Det spelar ingen roll hur många ”dippar” du får, känslan av att vara ensam, utsatt och oigenkännlig på insidan tycks aldrig förvåna och överraska. Jag vill vara lycklig, för en enda liten stund, hur fan är man lycklig? När kan jag få leva och känna lycka?!

Livya Nordberg
Krönikör & skribent på Tallbergs Förlag

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *