”Rätt” eller ”fel” identitet?

”Hur länge har du känt dig som tjej?”

Frågorna tätnade och fick mig emellertid  att vilja spy upp min senaste måltid. Jag förstår att frågan är en del av en väl inarbetad öppningsfras och jag vill inte bli elefanten i rummet, fråga mig vad ni vill, så länge ni klarar av att höra sanningen. Så länge ni klarar av att förhålla er till verkligheten, jag är en kvinna, men med snopp, so what?! Har vi inte kommit längre 2018 än att ett könsorgan ska vara det som definierar det vi innerst inne känner gällande vårt eget väsen? Har jag inte rätt till att få vara den jag känner mig mest bekväm med att vara? Ska verkligen du ha monopol på samhällssynen och genom detta betrakta mig som instabil och sjuk?!

Jag är inte arg, jag är inte sur, jag är inte bitter, bara trött på att förhålla mig till stenålders-mentalitet. Borde vi inte ha kommit längre än så här?

Den första mars 2018, jag är inne i en av de mest omvälvande tiderna i hela mitt liv. Plötsligt har jag genom ”mitt val” (ofrivilliga, oundvikliga val) varit tvungen till att ifrågasätta det mest basala hos mig själv. Hur låter jag? Hur går jag? Hur mår jag? Vad gör jag? Vem är jag? Varför är jag? Frågor som jag egentligen redan frågat mig själv innan, men som jag nu någonstans måste kunna besvara, då det är en del av den könsbekräftande-utredningen. Nej, visst, utredningen kräver inte detaljerade svar, över människans kanske mest existensiella fråga; vem är jag? Men någonstans behöver jag ändå, eftersom det är en del av en behandlingsform, ”bestämma mig för” om jag vill leva som kvinna, eller fortsätta leva som en juridisk man, därav dessa existensiella frågetecken. Jag tänker lämna er nu, i ovisshet och i undran; vem är hon? Vem är jag? Vem fan är jag?! Du är en analytiker som klarat av att från början till slut (om jag nu inte tappade dig på vägen) orkat läsa dig genom mitt dravel, gällande ”den rätta” identiteten! För vem kan egentligen säga vad som är rätt eller fel?

Livya Nordberg
Krönikör & skribent på Tallbergs Förlag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *