Med ögat som en spegel

Carson McCullers är en av 1900-talets mest välbevarande litterära hemligheter. Hennes böcker är bortglömda pärlor som förtjänar att upptäckas av flera.

För nästan exakt ett år sedan, när man firade 100-årsminnet av Carson McCullers födelse, skrev New York Times en artikel om hennes författarskap. I den lyfte man fram hennes debutbok ”Hjärtat jagar allena” som en av 1900-talets främsta amerikanska böcker. Men för en bredare publik har hennes författarskap fallit i glömska inte minst utanför USA:s gränser. Många känner till Hemingway, Steinbeck, Salinger och Faulkner men Carson McCullers är märkligt nog en blind fläck på den litterära kartan.

Carson, eller Lula Smith som var hennes namn som barn, föddes 1917 i Columbus några mil söder om Atalanta i Georgia. Det var en klassisk industristad som präglades av bomullsspinnerier och en stor militärbas som låg någon kilometer utanför staden. Under sin uppväxt fick Carson på nära håll se hela bredden av de problem som den amerikanska södern brottades med i form av rasism, fattigdom, konservativa högerkristna och fördomar mot homosexuella. I hennes böcker återkommer hon till de här frågorna och hon vågar blottlägga människornas tillkortakommande på ett osminkat och ärligt sätt. Ofta med en stor värme och humor som gör att karaktärerna känns lätta att tycka om trots att de är kantstötta och missanpassade.

Carson var 23 när hon slog igenom mer eller mindre över en natt med ”Hjärtat jagar allena” och i en recension av boken i New York Times skrev Rose Feld att hon såg fram emot hennes nästa bok med rädsla. Hon menade att den standard som Carson åstadkommit i debutboken var svår att leva upp till.

Men hon behövde inte vara orolig. Carsons nästa bok ”Spegling i ett gyllene öga” kom bara något år senare och den slog ner som en bomb. Den utspelar sig på en militärbas i den amerikanska södern och handlar om en ung soldat och några officerare och deras komplicerade relationer. Flera av karaktärerna är bi- eller homosexuella och de försöker på olika sätt att passa in i de förutbestämda normerna. Det går inte speciellt bra. Carson skildrar deras tillkortakommanden på ett sätt som var helt revolutionerande för sin tid och boken orsakade en mindre skandal i hennes konservativa hemstad. Det gick så långt att hon till och med blev dödshotad av ku klux klan. Men det var något om hon bara skrattade bort. Ingen kunde hindra henne från att skriva sina historier.

Carson dog 1967 när hon bara var 50 år gammal och trots att hennes liv var fyllt av smärta och lidande levde hon ett väldigt händelserikt och spännande liv. Hon befann sig mitt i den kulturella smältdegeln med unga människor som Truman Capote, Tennesse Williams och Erika Mann som ville utmana gamla och förlegade uppfattningar.

Carsons liv gick aldrig på halvfart. Antingen rusade hon fram mellan olika fester och möten eller så låg hon utslagen i sviterna av flera strokes som hon drabbades av.

Mitt i denna virvelvind med både framgångar och motgångar levde hon i en stormig relation med sin man, Reeves McCullers. De gifte sig och skilde sig flera gånger och en av anledningarna till deras komplicerade relation var kanske att Carson var bisexuell. Redan i unga år hade hon svårt att förstå varför gränserna mellan pojkar och flickor var så förutbestämda.

Hennes egna erfarenheter, både från uppväxten i den amerikanska södern och av att inte passa in, ger näring till hennes böcker. Trots, eller kanske tack vare, att Carson ofta skriver om udda existenser som lever i samhällets utkant blir hennes böcker både autentiska och allmängiltiga. Genom att skildra den som gör avsteg från normen lyfter hon upp en spegel där vi kan se våra egna tillkortakommanden.

Förbeställ ”Hjärtats Skimmer”, en skönlitterär resa om Carson McCullers liv. Klicka här
Release 6 mars 2018

Samuel Karlsson
Författare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *