”I Tjetjenien finns det inga homosexuella”

Det har nu gått sex månader sedan de omskakande nyheterna inkom, att homosexuella män från Tjetjenien i sydvästra Ryssland blivit torterade och bortförda.

BBC NEWS kunde i förra veckan intervjua en av de män som illegalt satt instängd i en blodig cell i en tolvdagars period. Maxim Lapunov har vidare berättat för BBC NEWS att han under dessa tolv dagar blivit torterad och förödmjukad vid återupprepade tillfällen av de poliser som var på plats.

I efterskalvet av denna mardröm verkar det som om, att trots rapporterna om vad som hänt honom och de andra männen, så har ingen riktig utredning genomförts.

30-åriga Maxim hade arbetat och bott i Tjetjenien under två år fram tills den dag då han i mars i år, själv påstår att han blev bortförd av två män som han tidigare aldrig träffat.

”Enligt Maxim ska dessa poliserna ha slagit honom återupprepade gånger och även sagt att han snart skulle dö.”

När Maxim väl kom fram till polisen, förklarar han att han blev ombedd att namnge ytterligare en man, vilket Maxim då inte gjorde, innan han blev slagen. Enligt Maxim ska dessa poliserna ha slagit honom återupprepade gånger och även sagt att han snart skulle dö. Efter ett tag började poliserna slå mot den en stående Maxim med en pinne, vilket de gjorde en lång stund. När Maxims ben inte längre kunde bära honom, drog poliserna åter upp honom och fortsatte slå honom. Maxim berättar avslutningsvis att dessa poliser, varje dag, försäkrade honom om att de skulle döda honom och även på vilket sätt han skulle dö.

27 män med liknande berättelser har sedan rapporterna om tortyr och misshandel, flytt från Tjetjenien, den södra ryska republiken. De 27 männen, med sina 52 släktingar hjälptes av olika HBTQ-grupper runtikring området.

En av de män som BBC tidigare intervjuat, berättar att efter att han blivit torterad med elektriska chockar, ska han ha trott att målet var att utrota homosexuella män. BBC kan även rapportera om att vissa av de som flytt landet, nu fått asyl utomlands.

I nya rapporter framkommer det även att den ryska presidenten Vladimir Putin i ett tidigt skede, beordrade de brottsbekämpande myndigheterna i Ryssland, just för att stödja de mänskliga rättigheterna. Presidenten Putin hade nämligen hört, det som han först kallade ”rykten”, om att fruktansvärda saker var på väg och redan hade startat i Tjetjenien. Dock ska tilläggas, att Vladimir Putins agerande först kom att bli som blev efter att andra europeiska politiker uttryck sin oro.

Dock, så verkar det som om denna ”handlingskraft” från Putins sida, enbart varit ett spel för galleriet, för enligt aktivister, har inget konkret direkt framkommit efter dessa turbulenta månader.

”Myndigheterna menar, att varför det inte blivit några direkta påföljder, ligger i att det inte finns några vittnesmål.”

De tjetjenska männen som nu beskriver att dem blivit fängslade, säger att det är utav rädsla, som de inte har rapporterat in dessa hemska händelser tidigare, i rädsla för att utsätta sina släktingar för någonting på hemmaplan. Det är varför Maxim Lapunovs historia, är så viktig menar aktivisterna. Myndigheterna menar, att varför det inte blivit några direkta påföljder, ligger i att det inte finns några vittnesmål. Men nu när Maxim trätt fram, hade många hoppats på att det skulle bli tal om rättegång, men enligt Tanya Lokshina från den ryska människorättsföreningen, verkar det politiska intresset för detta ärende vara bristfälligt.

Högre tjänstemän men även den ryska presidenten menar att HBTQ-personer i Ryssland har det bra, har Igor Kochetkov från HBTQ-nätverkat uttalat sig om. Vidare förklarar Igor att en eventuell undersökning kring bortförandet av tjetjenska, skulle påvisa att allt de sagt, var en lögn. Att presidenten och de högre tjänstemännen hade fel, att HBTQ-personer inte alls har det bra i Ryssland.

I frågor om bortföranden i juli i år, avvisade den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov dem som nonsens, påhittade av djävulen. Han ska även ha påstått att det inte finns några homosexuella i Tjetjenien.

Ursprungsartikeln från BBC NEWS: http://www.bbc.com/news/world-europe-41645281?intlink_from_url=http://www.bbc.com/news/topics/911f368c-e756-4ac3-9667-ec8900ceb4ce/lgbt&link_location=live-reporting-story

Livya Nordberg
Reporter
Säljare och Producent på Tallbergs Förlag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *